Dra. Norma Francenia Santos

- Profesora-Investigadora
- Directora del Instituto de Agroindustrias
- Doctorado en Ciencias, con especialidad en Química Orgánica
- Químico Farmacéutico Biólogo
Jiménez-Mendoza, J. A., Santos-Sánchez, N. F., García-Montalvo, I. A., Sánchez- Medina, M. A., & Pérez-Santiago, A. D. (2025). The Pluma designation of origin for coffee granted to the state of Oaxaca, Mexico. Journal of Agriculture, Food Systems, and Community Development. 14(2), 287-290. https://doi.org/10.5304/jafscd.2025.142.024
Jiménez-Mendoza, J. A., Santos-Sánchez, N. F., Pérez-Santiago, A. D., Sánchez-Medina, M. A., Matías-Pérez, D., & García-Montalvo, I. A. (2023). Preliminary Analysis of Unsaturated Fatty Acid Profiles of Coffea arabica L., in Samples with a Denomination of Origin and Speciality of Oaxaca, Mexico. Journal of Oleo Science, 72(2), 153-160. https://doi.org/10.5650/jos.ess22254
Cárdenas-Pérez, A. G., Vega Rodríguez, A. L., Flores Robles, J. S.,García Gutiérrez, D. G., Merz Ríos, M- A., Hernández Carlos, B., Santos Sánchez, N. F., Salas Coronado, R., & Lira de León, K. I. (2023). Aplicación de la prueba moca-B para la protección del deterioro cognitivo en adultos mayores del municipio Doctor Mora, Guanajuato. En A. Ochoa Cervantes, E. Luna Sánchez, R. F. Pineda López (Coordinadores). Ciencia Comprometida. Recopilación del impacto social generado por investigaciones de la Universidad Autónoma de Querétaro (pp. 285-303). Querétaro, México, Universidad Autónoma de Querétaro.
Santos-Sánchez, N. F., Salas-Coronado, R., & Hernández-Carlos, B. (2022). Huellas dactilares y perfiles de metabolitos: Experimentos RMN y análisis multivariado. En N.F. Santos-Sánchez, NF., R. Salas-Coronado, B. Hernández-Carlos (Eds), Una aproximación a la Espectroscopia de Resonancia Magnética Nuclear. Universidad Tecnológica de la Mixteca-Sociedad de Resonancia Magnética Nuclear. https://omp.utm.mx/index.php/libros/catalog/book/2
Rojas, M., Cruz, H., Santos, N. F., Salas, R., & Hernández, B. (2021). Metabolismo secundario de las plantas. En M. Herrera Martínez (Coordinadora). Medicina Tradicional Región de la Cañada de Oaxaca (pp. 17). Teotitlán de Flores Magón, México, Universidad de la Cañada. ISBN 978-607-99349-0-3
Velasco-Azorsa, R., Cruz-Santiago, H., Cid del Prado-Vera, I., Ramirez-Mares, M. V., Gutiérrez-Ortiz, M. D. R., Santos-Sánchez, N. F., Salas-Coronado, R., Villanueva-Cañongo, C., Lira de León, K. I. & Hernández-Carlos, B. (2021). Chemical characterization of plant extracts and evaluation of their nematicidal and phytotoxic potential. Molecules, 26(8), 2216. https://doi.org/10.3390/molecules26082216
Ayala-López, J. S., Pacheco-Contreras, V. I., Santos-Sánchez, N. F., Hernández-Carlos, B., Lara-Ruiz, G. F., & Salas-Coronado, R. (2020). Characterization of pectin extracted under mild conditions from tempesquistle (Sideroxylon palmeri) fruit at two maturity stages. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 19(3), 347-357. http://dx.doi.org/10.17306/J.AFS.2020.0850
Jiménez-Durán, A., Sánchez-Santos, N.F., Hernández-Carlos, B., Juliani, H.R., & Salas-Coronado, R. (2020). Mango-seed extract and sulphites as promoters of color and bioactive compounds retention during tray drying of mango slices. Italian Journal of Food Science, 32(4), 893-911 http://dx.doi.org/10.14674/IJFS-1787
Santos-Sánchez, N.F., Hernández-Carlos, B., Torres-Ariño, A., & Salas-Coronado, R. (2020). Astaxanthin and its Formulations as Potent Oxidative Stress Inhibitors. Pharmacognosy Reviews, 14, 8-15. DOI : 10.5530/phrev.2020.1.2
Santos-Sánchez, N. F., & Salas-Coronado, R. (2020). Origin, structural characteristics, prevention measures, diagnosis and potential drugs to prevent and COVID-19. Medwave, 20(8). doi: 10.5867/medwave.2020.08.8037